Czym różnią się kawy organiczne od ich najpopularniejszych odpowiedników?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W ostatnim czasie niezwykle popularna stała się w naszym kraju kawa organiczna. Jej produkcja w skali całego roku wynosi nie więcej niż 1,5-2% ogólnoświatowej gospodarki rolnej. Wynika to z faktu, że pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych, czyli bez wykorzystania absolutnie żadnych substancji o charakterze chemicznym (syntetycznych nawozów, pestycydów, środków ochrony roślin, preparatów owadobójczych itp.). Jeśli chcemy nabyć dobrej jakości kawę organiczną, to koniecznie zapoznajmy się z ofertą sklepu online, dostępnego pod adresem https://kawasmakowa.pl/.

 Naturalny smak i aromat to ogromna zaleta

Omawianą kawę uprawia się m.in. w Peru, Meksyku, Ugandzie, Hondurasie, Kenii oraz Etiopii. Jedynym dozwolonym w procesie jej wytwarzania nawozem jest pulpa z owoców kakaowca. Aby ziarna prawidłowo wzrastały i nie były narażone na destrukcyjne działanie silnych promieni słońca, poszczególne krzewy sadzi się zazwyczaj cieniu drzew. Pamiętajmy o tym, że gwarancją organiczności tego rodzaju kawy jest specjalny certyfikat, który świadczy o braku stosowania jakichkolwiek niepożądanych związków oraz przeprowadzaniu regularnych kontroli danej plantacji. Walory smakowe są zróżnicowane i zależne w dużej mierze od kraju pochodzenia. Na przykład mieszanka ziaren Arabica z Peru charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalnymi nutami czekolady i karmelu, natomiast mieszanka ziaren Robusty z Ugandy ma anyżowo-migdałowy posmak muśnięty cytrusowym akordem. Dodajmy, że kawa organiczna z powodu zwiększonej dawki antyoksydantów i witamin z grupy B wykazuje działanie prozdrowotne. Przede wszystkim przyspiesza zrzucanie zbędnych kilogramów, poprawia krążenie krwi, redukuje stres i podnosi poziom hormonów szczęścia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*