Grzyby – wszystko co musisz wiedzieć

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Co należy wiedzieć o grzybach: grzyby to rodzaj grzybów rosnących na ziemi. Większość ludzi lubi przyrządzać z nich potrawy, ponieważ dobrze smakują i ciekawie wyglądają. Niektórzy jedzą je nawet na surowo. Istnieje wiele rodzajów grzybów, ale tylko kilka z nich może być bezpiecznie spożywanych przez wszystkich.

Co warto wiedzieć o grzybach?

Boczek wieprzowy z pieczarkami, szynka z pieczarkami, kurczak z pieczarkami: większość ludzi je grzyby, nie zastanawiając się nad ich zapachem czy kolorowymi akcentami. Jednak w rzeczywistości zabarwienie poszczególnych odmian świeżych grzybów jest równie zróżnicowane jak ich smak. Od czysto białych – stąd nazwa kurka biała – do czerwono-brązowych o różowym zabarwieniu, każda z nich ma swój własny smak.  Grzyby marynowane są pyszne w sałatkach i stanowią doskonałą przystawkę. Dobrze komponują się także z daniami mięsnymi, takimi jak kotlety wieprzowe, skrzydełka z kurczaka i steki.  Kiszenie grzybów jest łatwe i szybkie do wykonania, a dzięki niemu zwykłe pieczarki lub grzyby cremini stają się pysznymi przekąskami, które świetnie nadają się do dipów lub przystawek. Grzyby można wykorzystywać w wielu różnych potrawach, ponieważ dodają one szczególnego smaku, tekstury i składników odżywczych do każdego posiłku. Grzyby marynowane w occie to klasyczny rosyjski przysmak. Stosuje się je na wierzchu pieczonych ziemniaków, w sałatkach i sosach, dodaje do zup i gulaszu lub podaje jako przystawkę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*