Kuchnia turecka to bogactwo aromatów, smaków, struktur oraz składników. Choć wiele osób za sztandarowe danie tej osmańskiej sztuki uważa kebab barani, na prowadzenie zdecydowanie wychodzą tu warzywa. Pasty ze strączków wzbogacone sezamem, ciecierzyca oraz soczewica we wszystkich swoich odmianach są prawdziwymi królami tureckich stołów. Nie powinniśmy zapominać również o serze oraz daniach mącznych, których tu nie brakuje. Będąc wegetarianinem, nie powinniśmy mieć żadnego problemu z pełnowartościowymi, doskonale zbilansowanymi posiłkami w Turcji.
Nie musimy wydawać kroci na bilety lotnicze oraz zagraniczne hotele, by spróbować tureckich specjałów. Takie smakołyki możemy przygotować samodzielnie we własnym domu. Niezbędne do dań wegetariańskich składniki kupimy pod tym adresem internetowym https://tureckiesmaki.pl/. Na pewno warto wyposażyć się w oryginalne przyprawy, które pozwolą nam ulepić kotleciki z soczewicy znane pod nazwą mercimek koftezi lub lahmacun, czyli turecką pizzę. Poza tym dobrze jest nabyć kilka słodkości typowych dla osmańskiej estetyki. Baklava, czy też najlepsza na świecie chałwa będą idealnym dopełnieniem kawy zaparzonej w tureckim stylu.