Schładzarka szokowa – jak działa i czy musisz ją mieć?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jednymi z najbardziej zaawansowanych sprzętów chłodniczych są obecnie schładzarki szokowe. Umożliwiają one szybkie, a przede wszystkim w pełni bezpieczne obniżenie temperatury rozmaitych produktów spożywczych oraz gotowych potraw do 3 stopni Celsjusza (w ciągu zaledwie 90 minut). Później wystarczy je podgrzać i serwować klientom. Omawiane konstrukcje znakomicie sprawdzają się zwłaszcza w restauracjach, barach przydrożnych, sklepach wielkopowierzchniowych, firmach cateringowych czy hurtowniach specjalizujących się w magazynowaniu żywności. 

Rozwiązanie przydatne w każdym lokalu gastronomicznym

Schładzarka szokowa to urządzenie działające na takiej zasadzie, że skutecznie przetwarza zawarte w żywności cząsteczki wody na mikrokryształy, dzięki czemu zostają zachowane wszelkie pożądane cechy fizyczne danego produktu bądź dania. Chodzi tutaj głównie o strukturę, smak, kolorystykę, gramaturę, aromat czy poziom wilgotności. Co istotne, dotyczy to również elementów poddanych uprzednio obróbce termicznej, czyli gotowanych, upieczonych i przyrządzonych na grillu. Podobną funkcję pełni zresztą zamrażarka szokowa, z tą jednak różnicą, że pozwala zamrozić potrawy do temperatury nawet -18 stopni Celsjusza w czasie około 270 minut. Warunkiem prawidłowego funkcjonowania obu sprzętów jest umieszczenie poszczególnych produktów na tackach ze sporą ilością wolnej przestrzeni między nimi. Kluczowy powód, dla którego warto zainwestować w chłodziarkę bądź zamrażarkę szokową to natomiast znaczne maksymalizowanie czasu przechowywania żywności – z kilkunastu dni do kilku miesięcy. Oprócz tego zyskujemy korzyści w postaci: oszczędności pieniędzy (mniejsze straty produktowe), bezproblemowego radzenia sobie z zaskakującymi zamówienia klientów oraz możliwości przygotowania dużej ilości dań w stosunkowo krótkim czasie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*