Wyroby mięsne są zdecydowanie najczęstszym wyborem Polaków podczas zakupów, które później trafiają na polskie stoły. Przydatną umiejętnością jest wybór takich produktów, które spełnią nasze oczekiwania również pod względem zdrowotnym. Ponieważ często kupujemy wędliny i kiełbasy, powinniśmy kierować się zasadami, które pozwolą nam odróżnić produkt niskiej jakości od produktu wysokiej klasy.
Kiełbasy przygotowuje się z mielonego mięsa, przez co nie mamy całkowitej pewności, co w nich jest. Możemy jednak na podstawie wyglądu stwierdzić z czego została przygotowana. Wysokiej jakości produkt poznamy po tym, że kawałki mięsa są wyraźnie widoczne, a barwa kiełbasy jest szarawa. Istotne jest też to, co widzimy po jej przekrojeniu. Jeżeli zobaczymy różową barwę, a kiełbasa przypomina parówkę i występują wyraźne chrząstki, to lepiej zrezygnować z takiego zakupu. Zawsze możemy też poprosić sprzedawcę o pokazanie nam opakowania lub przeczytanie składu.
Wbrew pozorom nawet drogie wędliny mogą być zrobione z niskiej jakości składników i zawierać różne chemiczne substancje, polepszacze smaku i konserwanty. Dlatego powinniśmy sprawdzić dokładnie kupioną wędlinę bez względu na jej cenę. Wysokiej jakości wędlina nie ma jednorodnego koloru. Należy szczególnie uważać, jeżeli jest ona idealnie różowa. Poza tym dobry produkt nie będzie się błyszczeć, nie zawiera zbitych cząsteczek żelowych i nie zostawia wilgotnych plam na podłożu. Musimy też pamiętać, że jednakowa nazwa wyrobu używana przez wielu producentów nie musi oznaczać takiego samego składu.