Piece konwekcyjne to rodzaj piekarnika, który może być używany zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Często można je znaleźć w restauracjach, stołówkach i innych lokalach gastronomicznych. Piece konwekcyjne są bardzo wszechstronne i mogą być używane do gotowania różnych rodzajów żywności, w tym mięsa, warzyw, a nawet deserów. Najczęściej spotkać możemy piece konwekcyjno-parowe firmy STALGAST gdyż ich produkty są wysokiej jakości i nie niszczą się. Działanie pieca konwekcyjnego jest podobne do pieców konwencjonalnych, ale z pewnymi wyraźnymi różnicami, które czynią je odpowiednimi do użytku komercyjnego.
Główną różnicą pomiędzy piecami konwencjonalnymi a kombi jest sposób ich działania. Konwencjonalne piece mają jeden element grzewczy, który podgrzewa całą powierzchnię pieca jednocześnie. Jednak w piecu konwekcyjnym znajdują się dwa oddzielne elementy grzewcze: jeden do pieczenia, a drugi do pieczenia lub gotowania mięsa. Pozwala to na kontrolowanie temperatury w każdej komorze osobno, dzięki czemu można jednocześnie przyrządzać różne rodzaje potraw w różnych temperaturach.
Kolejną różnicą między piecami konwekcyjnymi a konwencjonalnymi jest to, że modele kombi mają większą elastyczność, jeśli chodzi o opcje gotowania, takie jak tryby konwekcyjne lub konkretne funkcje, takie jak tryb grillowania lub pieczenia, co daje większą kontrolę nad tym, jak potrawy wyjdą na koniec dnia. Z drugiej strony, konwencjonalny piekarnik działa tylko w jeden sposób: piecze lub opieka potrawy w określonej temperaturze. Oznacza to, że jeśli chcesz przyrządzić dwa rodzaje potraw w różnych temperaturach w tym samym czasie, będziesz musiał użyć dwóch oddzielnych piekarników. Piece konwekcyjne są nie tylko bardziej wydajne, ale także szybsze niż piece konwencjonalne. Dzieje się tak dlatego, że zużywają mniej energii do podgrzewania i gotowania potraw w porównaniu ze standardowym piekarnikiem.