Kuchnia azjatycka cieszy się ogromną popularnością w Polsce i nie tylko. Jej wielbiciele pokochali ją za prostotę, wyrazistość smaku, kolory oraz intensywność proponowanych dań. Okazuje się, że stworzenie obiadu azjatyckiego wcale nie jest takie trudne, jeśli znamy podstawy tej kuchni i korzystamy z jej głównych składników, których przykładem są liście curry dostępne m.in. na witrynie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/liscie-curry-curry-leaves-ngr-10g/. Na jakich produktach jeszcze opiera się kuchnia orientalna?
Dania azjatyckie to przede wszystkim kilka składników. Oprócz wspomnianego curry z pewnością jest to sos azjatycki, który dodaje unikalnego smaku i aromatu. W potrawach oryginalnych pochodzących z tego kontynentu przypraw najczęściej nie dodaje się oddzielnie, tylko zawarte są właśnie w sosie. Przygotowanie sosu jest zatem czasochłonne, ale daje doskonały efekt. Kolejnym przykładem jest olej do smażenia, który powinien wytrzymać bardzo wysokie temperatury (min 200°C). Należy zatem stosować specjalne oleje, które przygotowane są do tak wysokich temperatur (np. słonecznikowy lub arachidowy). Innym typowym składnikiem jest skrobia (ziemniaczana, ryżowa, kukurydziana), która wykorzystywana jest do zagęszczania albo marynowania mięsa. Jest znacznie bardziej praktyczna niż znana w Polsce mąka. Ostatnim przykładem jest bulion, który wzbogaca smak potraw. Podczas smażenia w woku, dodawany jest do nich, dlatego powinien być intensywny i wyrazisty w smaku.