Święta Bożego Narodzenia to pora roku, w której spędzamy czas z rodziną i przyjaciółmi, jedząc dobre jedzenie i wymieniając się prezentami. Ale to także czas jedzenia wielu pysznych słodyczy.
Podczas Świąt Bożego Narodzenia wiele osób lubi jeść słodkie rzeczy, takie jak pierniki, czekoladowe monety i ciasta. Możemy też kupić specjalne słodycze, takie jak czekoladowe Mikołaje czy bałwany.
Poniżej zebraliśmy kilka najpopularniejszych rodzajów świątecznych słodyczy:
Są one wykonane z piernika (rodzaj ciasta) z lukrem na zewnątrz i cukierkami na dachu. Mogą być ozdobione słodyczami takimi jak czekoladowe guziki, żelki czy lukrecjowe .
Mikołaje z czekolady są wykonane z czekolady w kształcie Świętego Mikołaja. Są często sprzedawane w pudełkach na prezenty w okresie Bożego Narodzenia wraz z innymi słodyczami, takimi jak czekoladowe renifery i bałwanki. Produkty te znajdziemy m.in. pod wskazanym adresem internetowym https://chocobox.pl. Można je jeść jako przekąskę lub rozdawać jako prezenty świąteczne.
Są to małe, czerwono-białe, prążkowane laski cukierków o smaku mięty pieprzowej. Często sprzedawane są zawinięte w celofan, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Są popularne, ponieważ są łatwe do jedzenia i nie wbijają się w zęby.
Są to małe placki wypełnione owocami takimi jak rodzynki lub suszone owoce zmieszane z cukrem i przyprawami takimi jak cynamon czy gałka muszkatołowa. Je się je w okresie Bożego Narodzenia, szczególnie w Polsce. Można je kupić gotowe lub zrobić w domu.