Oliwki to popularny w kuchni śródziemnomorskiej dodatek do potraw oraz rodzaj przekąski serwowanej tuż przed głównymi posiłkami. Tłoczy się z nich również oliwę, która od lat wykorzystywana jest w kuchni oraz w przemyśle kosmetycznym. Co sprawia, że te niepozorne owoce są tak cenione na całym niemal świecie? Czy chodzi jedynie o ich charakterystyczny i niepowtarzalny smak?
Czarne i zielone oliwki to bogate źródło substancji korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe doskonale oddziałują na kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy A i E oraz te z grupy B nawilżają i chronią je przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych i stresu oksydacyjnego. Dlatego też włączenie do diety oliwek poprawia nasz układ odpornościowy i tworzy niewidzialną barierę dla wolnych rodników. Opóźnia procesy starzenia się skóry i całego organizmu.
Spożywanie oliwek oraz oliwy korzystnie wpływa również na układ krążenia i wspiera pracę serca. Zmniejsza nadmiar niebezpiecznego dla zdrowia cholesterolu i udrażnia żyły oraz tętnice. Redukuje tym samym ryzyko występowania miażdżycy oraz zawałów mięśnia sercowego. Oliwki wspomagają też wydzielanie insuliny i regulują poziom cukru we krwi.