Wino to rodzaj alkoholu, który często króluje na naszych stołach zarówno podczas imprez, jak i zwykłych kolacji. Jest chętnie wybierany nie tylko ze względu na przyjemny smak, ale też możliwość takiego dopasowania do podawanych dań, aby wszystko tworzyło spójną całość. Pozostaje ponadto kwestia właściwości zdrowotnych, które wino niewątpliwie posiada i z którymi warto się zapoznać.
Jak dowodzą badania, wino czerwone, oczywiście spożywane w rozsądnych ilościach, ma lepszy wpływ na ludzki organizm niż wino białe. Dzieje się tak dlatego, że w procesie jego produkcji wykorzystywane są owoce razem ze skórką, która zawiera łatwo przyswajalne polifenole. Najzdrowsze jest wino czerwone wytrawne, przeciwdziała chorobom takim jak nadciśnienie, miażdżyca czy nawet zawał serca, ze względu na rozszerzanie naczyń krwionośnych i poprawę ukrwienia narządów. Ponadto wpływa ono na prawidłowe działanie układu pokarmowego, a dzięki dużej zawartości żelaza zapobiega powstawaniu anemii. Wino działa na organizm moczopędnie, co ułatwia pozbywanie się toksyn, a także zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej oraz żółciowej. Jeśli chodzi o wino białe, jego najcenniejszą właściwością jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami, głównie rakiem piersi, a także spowalniają procesy starzenia. Należy również pamiętać o nieprzekraczaniu dozwolonej ilości, jaką są mniej niż dwa kieliszki dziennie, aby uniknąć uzależnienia i wyniszczenia organizmu.