Każdy restaurator starannie dobiera wyposażenie swojej restauracji. Od kuchni, przez bar, po ostatni stolik na sali. Szczególnej troski wymaga szkło gastronomiczne. Trafia wprost do rąk gości – musi być piękne i trwałe. Poza kieliszkami i szklankami w gastronomii używa się znacznie więcej szkła.
Szklane wyroby przeznaczone do restauracji powinny być bezpieczne i trwałe. Gastronomiczne – czyli kupione w wyspecjalizowanym sklepie. Tylko sprzęty stworzone z myślą o restauracji spełniają wszystkie wymagania, mają ładną i będą służyły latami. Szklane akcesoria mają kontakt zarówno z jedzeniem jak i z gośćmi. Dlatego tak ważna jest jakość i bezpieczeństwo. Żaden restaurator nie wyposaża swojego lokalu w przypadkowej sieciówce. Firm zaopatrujących lokale gastronomiczne jest wiele. Warto sprawdzić jakość wyrobów i doświadczenie dostawcy. Na polskim rynku można znaleźć firmy na światowym poziomie, np. Horeca Polska.
Każda restauracja wykorzystuje:
– kilka rodzajów szklanek do napojów,
– kieliszki do wina i innych alkoholi,
– karafki, butelki i dzbanki,
– miseczki przystawkowe i salaterki.
Szkło jest materiałem estetycznym i higienicznym, dlatego przydaje się także na zapleczu. Produkuje się szklane pojemniki do przechowywania półproduktów oraz deski do krojenia. Wśród wyposażenia uzupełniającego są także pojemniki na lód. Estetyczne i trwałe pojemniki, dostarczane przez firmę o światowych standardach, dostępne są na https://horecapolska.pl/pl/p/Pojemnik-do-lodu-/1683. Stanowią ciekawą alternatywę dla mało eleganckich kubełków.