Jaki piec najlepiej sprawdzi się w cukierni?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wybór pieca do cukierni nie jest prostym zadaniem. Istnieje wiele różnych dostępnych opcji, w tym piece konwekcyjne czy piece na podczerwień. Określenie, który z nich najlepiej sprosta Twoim oczekiwaniom. Warto więc wcześniej zapoznać się ze specyfikacją poszczególnych urządzeń i zastanowić się, które z nich wydaje się najlepsze. Pamiętaj, że piec cukierniczy jest podstawowym narzędziem pracy, dlatego wato zadbać o to, by był dostosowany do Twoich potrzeb.

Piece konwekcyjne

Piece konwekcyjne wykorzystują wentylatory do cyrkulacji powietrza wewnątrz pieca. Pozwala to na pieczenie żywności bardziej równomiernie z mniejszym brązowieniem na krawędziach. Piece konwekcyjne są często używane podczas pieczenia chlebów i ciastek, które muszą być upieczone równomiernie ze wszystkich stron.

Piekarniki na podczerwień

Podczerwień lub promieniowanie cieplne umożliwia pieczenie poprzez bezpośrednie ogrzewanie, zamiast podgrzewania powietrza wokół niego, jak to robi konwekcja. Pieczenie za pomocą pieca na podczerwień może sprawić, że jedzenie będzie smakowało lepiej, ponieważ umożliwia pieczenie w niższych temperaturach bez wysuszania składników lub przypalania ich na wierzchu. Wadą używania tego typu pieca jest to, że trwa ono dłużej niż tradycyjne metody, takie jak wspomniane już pieczenie konwekcyjne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*