W jakich sytuacjach warto się skierować po pomoc do dietetyka?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Podstawą zrzucania nadprogramowych kilogramów jest odpowiednio ułożona dieta. Nie chodzi tutaj jedynie o to, co jemy, ale także w jakich ilościach. Czasem zdarza się, że pomimo trzymania się zasad wcale nie chudniemy, a waga stoi w miejscu jak zaczarowana. W takich sytuacjach warto zgłosić się do dietetyka, który pomoże znaleźć nam problem i dopasować dietę do naszego stylu życia.

Brak zadowalającego efektu

Wspomniany już brak efektów jest jedną z głównych przyczyn, które kierują nas do gabinetu dietetycznego. Część z nas nie wie, co jeść lub nie potrafi oszacować, ile jeść powinno. Należy pamiętać o tym, że zdrowe jedzenie także jest kaloryczne, a chudnięcie opiera się przede wszystkim na deficycie. Podczas wizyty u dietetyka poznamy podstawy prawidłowego odżywienia, a na podstawie preferencji i aktywności w ciągu dnia dostaniemy jadłospis spełniający nasze potrzeby.

Choroby i alergie wymagające specjalnej diety

Wielu z nas zmaga się z pewnymi dolegliwościami, które wymagają pewnych ograniczeń związanych z odżywianiem. Do tej grupy możemy zaliczyć cukrzycę, miażdżycę, choroby układu pokarmowego, chorobę Hashimoto, nadczynność lub niedoczynność tarczycy czy wrzody żołądka. Takie schorzenia bardzo często wymagają jedzenia specjalnych produktów, które nie obciążą żołądka i nie wpłyną negatywnie na cały organizm. Osoby z alergiami i nietolerancjami to kolejna grupa, której może pomóc dietetyk Warszawa jest miastem z największą liczbą gabinetów dietetycznych, w których skorzystamy z pomocy specjalisty w formie stacjonarnej. Dużą popularnością cieszą się także usługi dietetyków online, z których możemy skorzystać bez potrzeby wychodzenia z domu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*